top of page

Zihin & Beden Dengesi

Çok öfkeli hissettiğin bir an tüm bedeninin gerilip kulaklarından adeta duman çıktığını ya da zihninde düşüncelerle boğuşurken uykuya dalamadığını hatırlıyor musun?  Belki farklı şekillerde olmuştur ancak eminim ki cevabın evet… Çünkü çoğumuzun başından bu ya da benzeri deneyimler geçmiştir. İşte bu deneyimler zihin beden bağlantısının en güzel kanıtı aslında... Düşünceler, duygular, davranışlar ve beden arasındaki bağlantıyı çok net bir şekilde ortaya koyuyor.

 

Düşünceler, duygular, davranışlar ve beden etkileşim içindedir, her biri bir diğerini etkiler. Yaşamında bir olay ile karşılaştığında onun hakkında bir düşüncen vardır ya da o an bir fikre kapılırsın. Aynı zaman içerisinde hızlı bir duygulanım yaşarsın, yaşadığın bu durum bedene yansır ve bu doğrultuda davranırsın.

 

Kişilerin duygularını bedensel durumlarından veya yüz hallerinden anlayabiliriz değil mi? Hatta düşüncelerimizi ifade ederken sadece dil ile değil, tüm beden ile konuşuruz.

 

Yani duygular, düşünceler ve beden birbirinden ayrılmaz parçalar…Duygularla beraber beyinden bedene gelen sinyaller bunu sağlıyor. Örneğin bir yılan gördün ve korktun, beyin algıladığı tehlikeden korunmak için sinir sistemi aracılığı ile tüm bedene mesaj gönderiyor: ve ne oluyor?  hızlı nefes alıp vermeye başlıyorsun, kaslar geriliyor, vb. Deneyimlediğin duygu ve düşünceler bedende kendini gösteriyor, hatta bunun da ötesinde beden tüm duyguların kaydını tutuyor, duyguların yuvası gibi adeta.


Buradan 2 sonuca varabiliriz:

 


1- Bütüncül sağlık için zihin ve beden arasındaki dengenin sağlanması şart. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü sağlığı tanımlarken bir bütün olarak fiziki, ruhi ve sosyal açıdan iyi olma hali olarak bahsediyor, biri olmazsa diğerinin iyi olması zor. "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" sözü de net bir şekilde bunu vurguluyor.

 

2- Zorlandığın zamanlarda zihni rahatlatmak yerine çok daha kolay olanı yani bedeni rahatlatmayı seçebilirsin. Şimdi sana zihnindeki bütün problemleri at bir yana, rahatla desem pek mümkün olacağını sanmam ancak bedeni rahatlattığında bunun zihin üzerindeki etkisini kolaylıkla görmen mümkün olacaktır.

 

Peki ,beden ve zihin arasında dengeli bir bağlantı sağlamak için neler yapabilirsin?

 

1-    Meditasyon yapmak: Meditasyon, zihin ve beden arasında bağlantı kurmanın en eski yollarından biridir. Dikkatini nefes ve bedene odakladığın pratikler ile zihin ve beden ile farklı bir ilişki kurman ve zihin-beden dengesini sağlaman mümkün.

 

2-    Nefes egzersizleri :  En son ne zaman farkındalıkla şöyle derin bir nefes çektin içine?   Nefesi fark etmek, nefese odaklanmak zihin ve beden dengesini sağlamak için en basit adımlardan biridir.

 

3-    Uykuya özen göstermek: Sağlıklı ve kaliteli bir uyku için iyi oluş halinin olmazsa olmaz etkeni diyebiliriz, uykudan feragat edersen zihin beden dengesini yitirebilirsin.

 

4-    Yoga,Tai chi gibi uygulamalar:   Tıpkı meditasyon gibi  bedene ve zihne odaklanmanı sağlayan bu pratikler ile  dengeli bir bağlantı kurabilirsin.





 

5-    Stres yönetimi ve duygusal dayanıklılık : Stresli durumlarda tepkini yöneterek davranış ve tutumlarını daha yapıcı bir hale getirebilirsin. Böylelikle beden zihin dengesini bozan semptomlar  azalmış veya dayanıklılığın sayesinde dengen korunmuş olacaktır.

 

6-    Bedensel sağlığa önem göstermek: Bedene iyi bakmak için dengeli beslenmek, spor yapmak, bol su içmek, uyumak önem vereceğimiz faaliyetler olarak sayılabilir. Unutma ki bedene ne verirsen, onu alırsın. Spor yapmak, yürüyüşe çıkmak, yoga yapmak gibi aktiviteler, hem bedensel hem de zihinsel sağlığımızı olumlu etkiler.

 

7-    Zihinsel sağlığa önem göstermek: Zihin egzersizleri yapmak, kitap okumak, bulmaca çözmek, yeni bir dil öğrenmek gibi zihinsel aktiviteler ile zihnini tazeleyip besleyebilirsin. Olumsuz düşünceleri fark etmek ve bakış açısını değiştirmek ve bu yönde egzersizler yapmak zihinsel sağlığımızı olumlu yönde etkiler.

 

8-    Ruhsal sağlığa önem göstermek: Ruhsal ihtiyaçlarına özen göstermek de denge için çok önemlidir. Seni mutlu eden aktiviteleri yapmak, hobilerine zaman ayırmak , doğada zaman geçirmek gibi aktiviteler iç huzuru arttırır.

 

Unutma ki gündelik hayatın telaşı içinde kendini hatırlamak, ihtiyaçlarına kulak vermek ve zihin beden dengesini sağlamak sağlıklı bir yaşam için en birincil adım… Beden ve zihin sağlığımızı dengelemek, sağlıklı, mutlu ve tatmin edici bir yaşam sürdürmek için gereklidir. Bunun farkındalığıyla kendine özen göstermen dileğiyle...




4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page