Diğer insanlar ile ilişkilerimiz dünyaya gözümüzü açtığımız anda başlar ve hayatımız boyunca sürer. Sosyal birer canlı olarak hepimizin en temel ihtiyaçlarından biri olan ilişkilerimizin hayat kalitemizi önemli ölçüde etkilediği aşikar.
Peki, ilişkiler söz konusu olduğunda kendinizle olan ilişkinizden bahsetmemek mümkün mü? Stephen Covey, “Herhangi bir ilişki kurmaya başlamamız gereken yer kendi içimizde, etki alanımız içinde, kendi karakterimizdir.”der. (Stephen R. Covey (1992). “Principle Centered Leadership”) Dolayısıyla diğer insanlarla olan ilişkilerinizdeki en belirleyici unsurun kendiniz ile olan ilişkiniz olduğunun altını çizmek gerekiyor. Kendiniz ile olan ilişkiniz, kendi mutluluğunuz, ilişkilerdeki başarınız ve dünyayla etkileşim biçiminiz için çok önemlidir. Aslında kendinizi ne kadar iyi tanırsanız, hayatınızdaki kişilerle de o kadar etkili ilişkiler deneyimlemeniz mümkündür.
Peki durum böyleyken kendinizle olan ilişkinize hiç baktınız mı? Kendiniz ile olan ilişkiniz nasıl? Hadi gelin, önce hayatımızdaki en önemli ilişkimizin öznesine, yani kendimize odaklanarak aşağıdaki sorulara bir göz atalım:
Kendinizle ilgili en çok neyi seviyorsunuz? Kendinizle ilgili beğendiğiniz 10 tane şey sıralayın: karakter özellikleri, beceriler, hayatın boyunca geliştirdiğin alanlar gibi..
Sizi çok sevip değer veren bir kişi sizi nasıl tanımlar?
Önceleri hoşlanmadığınız sonrasında üstesinden geldiğiniz için gurur duyduğunuz bir alışkanlığınız var mı? Belki de kendinizle ilgili çok eleştirdiğiniz ve aslında o kadar da büyük bir mesele olmadığını fark ederek unuttuğunuz ya da unutmaya ihtiyaç duyduğunuz bir şey olabilir
Başardığınız ancak bunun için kendinizi yeterinde takdir etmediğiniz şeyler var mı?
Kendinize bakım göstermek için neler yapıyorsunuz? Fiziksel, duygusal, ruhsal ve zihinsel boyutlarda?
Bu soruları cevaplarken kendinizle olan ilişkinizi daha derinden ele almanıza destek olabilecek başka düşünceler, yaklaşımlar da keşfetmiş olabilirsiniz. Aşağıda bununla ilgili bazı öneriler bulacaksınız:
1- Öncelikle kendinizle ilişkinin nasıl olmasına ilişkin niyetinizi belirleyin: Kapsayıcı bir hedef belirleyerek başlayabilirsiniz. Bu sürecin zaman ve çaba gerektireceğini de hatırlamakta fayda var.
2- Temel ihtiyaçlarınıza öncelik verin: Kendinize bakım vermeye uyku, beslenme, fiziksel egzersiz, dinlenme gibi temel fiziksel ihtiyaçlarınızdan başlayabilirsiniz.
3- Düzenli olarak kendinize zaman ayırın: Baltayı bilemek yeniden şarj olmanıza, zihninizde, bedeninizde ve ruhunuzda sizi besleyen şeyleri keşfetmenize yardımcı olacaktır.
4- Kendinizi farkındalıkla gözlemleyin : İç süreçlerinizin farkında olun, kendinize “şu anda ne hissediyorum? Ne düşünüyorum? “gibi soruları düzenli şekilde yönlendirebilirsiniz.
5- Kendinize nazik olun: Zihninizde dolanan cezalandırıcı, olumsuz yargıları her fark ettiğinizde en iyi arkadaşınıza ne söyleyeceğinizi düşünerek tekrar bir değerlendirme yapın.
Bazıları kendine zaman ayırma faaliyetlerini bencillik olarak değerlendirmektedir; ailelerine, arkadaşlarına, iş yerine öncelikle değer verip sonra eğer zaman kalırsa kendilerine odaklanmaları gerektiğini düşünmektedirler.
Oysa ki, bilirsiniz uçaklardaki anonslarda dahi 'Oksijen maskenizi önce kendinize sonra çocuğunuza takın' diye bir uyarı vardır. Önce siz hayatta kalıp, sağlıklı nefes alıp verin ki çocuğunuz da hayatta kalabilsin. Bu sebeple hayatta sağlıklı kalabilmek için önce kendinizin sorumluluğunu almak önemlidir. Bunu bencillik değil, aksine diğerleri ile olan ilişkileriniz için bir yatırım olarak düşünebilirsiniz.
Ne de olsa hayatınızın her gününde, her anında sahip olacağınız tek ilişki kendinizle olan ilişkinizdir ve başkalarıyla etkili bir ilişki yaratmak önce kendinizle sağlıklı bir ilişki kurmaktan geçmektedir.
Comments